“Winter is Coming”  blev lavet ud fra et hurtigt skud af min lillebror. Min ide med denne guide er ikke, at give en opskrift ned til mindste detalje (såsom sæt clarity til -22 osv.), men i højere grad give inspiration og lyst til at lære. Jeg vil mene at du nemt kan lave nedenstående som Photoshop-begynder, men det kræver dog at du har kendskab til de basale værktøj, lag-effekter osv.

Det oprindelige foto er taget på en grå lørdag eftermiddag. Canon 5D mark 4, 180mm, f/2.8, 1/125 sek. Jeg tager altid fotos i RAW-format, da det giver langt den største fleksiblitet i efterbehandlingen.

Dygtig reklamefotograf og erhvervsfotograf

fotografen paa opgave

RAW-filen i Photoshop

Det første jeg gør er at åbne RAW-filen i Photoshop. Her kommer “Camera Raw Filter” automatisk op, så jeg kan redigere billedets toner og farver. Har du kun et JPEG-foto skal du selv åbne denne dialogbox (Shift+Control+A). Tryk på billedet over denne tekst for at gøre det større og se til højre hvilke justeringer jeg har foretaget. Først og fremmest skal fotoet have en koldere tone, hvorfor jeg trækker lidt ned i temperaturen – altså gør det mere blåligt/koldt. Herefter leger jeg lidt med kontrast, clarity og farvemætheden. Prøv dig frem indtil du får det vinterlook du ønsker.

For at fremhæve vinter looket, så tog jeg en hvid farve, og i et nyt lag malede jeg ude i kanterne ved billedet baggrund. Jeg satte opacity derefter til 60%.

billedet

Den næste del er at tilføje sne i billedet. Jeg bruger her forskellige partikel-fotos som kan findes gratis på nettet mange steder. Søg efter “free particles photoshop” og du vil finde en masse brugbare. F.eks denne: Partikler – de to lag jeg bruger i ovenstående er dog en del af en pakke jeg engang har købt, som jeg ikke må dele ud, desværre. Jeg har i ovenstående givet mine to lag lidt “gaussian blur” og “motion blur” for at bløde dem og og give dem en sne-effekt. Se hvad der passer bedst med dit foto og look du ønsker.

Da der er tale om hvide partikler/sne på sort baggrund, så stiller jeg min “Blend mode” til “Screen”. Dette gør det sorte transparent i laget. I linket jeg gav med partikler er mange af dem med hvid baggrund og partiklerne er sorte. Så her invtererer du blot farverne ved at trykke CTR+i.

For at sneen ikke dækker øjnene og/eller ansigtet laver jeg en “layer mask” på begge lag. Den ene sørger jeg for at øjnene er fritlagte, og på det andet er det hele ansigtet. Se billedet for flere detaljer.

adjustment layers

I dette stadie burde jeg nok have lagt de næste ændringer ind som “adjustment layers”, men det blev lavet lidt quick & dirty ved, at jeg lagde alle lag sammen via CTRL+ALT+SHIFT+E, så jeg i mine lag fik et foto øverst der har alle elementer i fra mine andre lag.

I ovenstående foto har jeg laver et par forskellige andre justeringer med “levels” (CTRL+M) og “curves” (CTRL+M). Igen, der er ingen konkret opskrift, da hvert foto kræver forskellige indstillinger, men leg dig frem – det lærer du også klart mest ved.

Her ses det færdige billede. De sidste ændringer er, at jeg har kørt billedet igennem “Camera Raw Filter” (Shift+Control+A) en sidste gang og tilføjet mere blå i billedet + givet mere clarity og kontrast. Jeg runder af med at brugere filteret “Unsharp Mask” på øjne og ansigt for, at de popper endnu mere.

Læs mere: