Det der oftest bliver spurgt om når man skal i gang med at lave portrætter er hvilket objektiv man skal bruge, hvilken softboks osv. Dog er der en ting der er meget vigtigere, men også svært at mestre, nemlig den menneskelige kontakt og evnen til at få folk til at slappe af og tage sig bedst ud på billedet.

Medmindre man arbejder med en professionel model, så ved folk ikke hvad man skal gøre foran kameraet. Her er det vores opgave som fotografer at instruere og fremhæve de bedste sider i folk. Hvordan gør man så det?

For det første er der utallige videoer på Youtube der beskæftiger sig med dette emne. Selv har jeg fået meget ud af Peter Hurley’s videoer og hans måde at kommunikere med hans kunder:

At se videoer og læse en masse guides er en god start, men en ting der virkelig ændrede tingene for mig var selv at blive fotograferet. At skulle stå foran kameraet og posere.

Og det er sværere end man regner med. Hvordan skal man smile uden det ser falskt ud, hvor skal man placere armene og bliver det overhovedet godt? Det var de tanker der kørte igennem mit hoved, ting som mine kunder højst sandsynligt også har tænkt.

Lav bedre portrætter

Ved selv at prøve dette et par gange, fandt jeg ud af hvad der var nødvendigt at forklare mine kunder, og hvilke ting der egentligt render igennem hovedet når de står i spotlyset.

Så find en fotograf eller få din kone/mand/kæreste til at tage nogen billeder af dig, og husk at notere hvad du fandt svært under forløbet, dette kan du nemlig bruge når du står bag kameraet og skal instruere en person.

Flere artikler: